مدیریت زنجیره تأمین بینالملل و واردات از مباحث مدیریتی قابل توجه در کسب و کارهای تولیدی و صنعتی است. به همین منظور این کتاب با هدف کاربرد آن در کسب و کار و به عنوان منبع درسی مستقل برای دانشجویان رشتههای مدیریت بازرگانی، مدیریت کسب وکار، MBA و DBA به رشتهٔ تحریر درآمده است. چهارچوب کتاب شامل دو قسمت بوده که درقسمت اول مفاهیم مرتبط با مدیریت زنجیره تأمین بینالملل ارائه شده و در قسمت دوم مباحث مرتبط با مدیریت واردات ارائه شده است. خوانندگان برای خواندن کتاب باید با مباحث پایهای بازاریابی و کسب و کار آشنا باشند. در دهههای اخیر گسترش فناوری اطلاعات، تمامی جنبههای زندگی و بهخصوص کسبوکارها را تحتتأثیر قرار داده است. بهگونهای که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات الکترونیک در تمامی بخشهای سازمان بیشازپیش موردتوجه قرار میگیرد. مدیریت زنجیره تأمین الکترونیک به معنای استفاده از کامپیوترها و پایگاههای داده بهمنظور انتقال الکترونیک دادهها در سراسر زنجیرهتأمین و میان تمامی واحدهاست که در این فصل، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
اصول مدیریت زنجیرهتأمین الکترونیک
مدیریت زنجیرهتأمین الکترونیک به معنای انتقال الکترونیکی دادهها و بهرهمندی از فناوری اطلاعات و استفاده از کامپیوترها در طول زنجیره تأمین است. مدیریت زنجیره تأمین الکترونیک در تعریف دیگری به عنوان برنامهریزی و اجرای فعالیتهای ابتدایی و نهایی در یک زنجیره تأمین شامل تهیه مواد اولیه تا تولید و تحویل محصول به مشتریان بوده که با استفاده از اینترنت مدیریت و اجرا میشود.
به عبارتی زنجیرهتأمین الکترونیکی نشاندهنده یک شبکه تولیدی است که مشتریان و تأمینکنندگان را به نحوی اثربخش به یکدیگر مرتبط ساخته تا افزایش ارزشافزوده و تأمین رضایت مشتریان حاصل گردد. امروزه مفهوم مدیریت زنجیرهتأمین الکترونیکی به مدیریت کلیه فعالیتهای درون زنجیرهتأمین از طریق فنآوری اطلاعات و شبکههای اینترنتی اطلاق میشود. بهعبارتدیگر این امر تلاشی در جهت تسهیل جریان اطلاعات درون زنجیرهتأمین و افزایش هماهنگی میان کلیه واحدها بوده تا ضمن افزایش هماهنگی و دقت، موجب کاهش زمان پاسخگویی و تحویل به موقع سفارشات به مشتریان شده و ارائه محصولات و خدمات مطابق انتظارات مشتریان را بدنبال داشته باشد.
مدیریت زنجیرهتأمین الکترونیک مزایای متعددی به همراه داشته که یکی از مهمترین مزایای آن ایجاد ارزشافزوده از طریق افزایش کارایی و چابکی فرآیند زنجیرهتأمین است. همچنین از طریق اقداماتی مانند برونسپاری و سازمانهای مجازی، بر شایستگیهای محوری و فعالیتهای اصلی تمرکز بیشتری ایجاد شده و افزایش هماهنگی در طول زنجیرهتأمین را ممکن میسازد. ایجاد هماهنگی از طریق واکنش سریع به تغییرات محیطی، دستیابی به اطلاعات بهروز را در کوتاهترین زمان ممکن تسهیل نموده و مدیران را در جهت بهبود تصمیمات یاری میدهد. مجموعهای از شواهد واقعی، مانند موفقیتهای شرکتهای آمازون، دل و لنوو نشان میدهد که کاربرد فناوری اطلاعات در حال حاضر کارایی در زنجیرهتأمین را افزایش داده و با بهبود اتصال الکترونیکی واحدها فراتر از مرزها و ادغام منابع و تواناییهای مختلف سازمانی، بازده اقتصادی قابلتوجهی ایجاد میکند. از طریق فناوری اطلاعات، یک شرکت مرکزی میتواند بهطور مؤثر مجموعه منابع سازمانی را مدیریت و هماهنگ کند.
نظرات
مدیریت زنجیره تامین بین الملل و واردات